Praktische tips Curacao

Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, maar is verder onafhankelijk sinds 2010. Curaçao staat bekend om haar vele en mooie stranden, daarnaast kun je er van alles doen en komen er veel Nederlanders. Maar tijdens je stage op Curaçao moet je ook rekening houden met praktische dingen en hier gaan we tijdens deze blog verder op in.

Klimaat

Curaçao heeft een tropisch klimaat. Het is er gemiddeld 30 tot 32 graden en ook ’s nachts tussen de 23 en 25 graden. Wel is er altijd een verkoelend windje wat ervoor zorgt dat het aangenaam blijft. In de wintermaanden (oktober t/m december) valt de meeste regen. In augustus en september kan het erg warm zijn, omdat er dan weinig wind is. Tijdens je stage op Curaçao moet je vooral luchtige en zomerkleding meenemen. Wel is het handig om ook een vestje mee te nemen, mocht het ’s avonds toch wat koeler zijn.

Taal

Er wordt op Curaçao voornamelijk Nederlands en Papiaments gesproken. Ook zal je de Spaanse en Engelse taal regelmatig voorbij horen komen. Aangezien er veel Zuid-Amerikanen op Curaçao wonen, maar ook toeristen uit deze landen komen.

Geld

Op Curaçao heb je de Antilliaanse gulden (ANG). Dit kun je gewoon pinnen en hiermee kun je betalen. Ook kan je op de meeste locaties gewoon pinnen of met creditcard betalen. Dollars worden ook geaccepteerd, maar de koers is dan iets minder voordelig. Daarom is het beter om met Antilliaanse Guldens te betalen.

Veiligheid

Curaçao is een veilig eiland, wel kun je sommige plaatsen beter vermijden. Verder geldt er een positief reisadvies. Het verkeer rijdt net als in Nederland op de rechter weghelft en je moet links inhalen. Eén van de belangrijkste verkeersverschillen is dat bij een T-kruising rechts geen voorrang heeft. Als voor jou de weg eindigt, moet je de bestuurders op de doorgaande weg voorrang verlenen.

Overige

 • Het is ongeveer 10 uren vliegen naar Curaçao.
 • Het tijdsverschil met Nederland is 5 uren in de wintertijd en 6 uren in de zomertijd.
 • Het is van belang om je goed in te smeren en ook muggenspray bij je te hebben voor de muggen.
 • Je kunt water uit de kraan drinken.
 • De voltage 110/220. Je kunt bij supermarkten, of in Nederland al een wereldstekker kopen, zodat je gewoon je laptop kunt gebruiken.
 • Op Curaçao heb je een goed ziekenhuis met specialisten. Op dit moment wordt er een nieuw, groot ziekenhuis gebouwd. Er zullen dan ook allemaal nieuwe apparaten komen. De bedoeling is dat het nieuwe ziekenhuis eind 2019 geopend worden. Je kunt hier goed behandeld worden, mocht behandeling hier toch niet mogelijk zijn, dan bieden zij ook medische hulp in het buitenland en wordt je bijvoorbeeld over gevlogen naar Colombia of Amerika.
 • Er zijn geen inentingen nodig.

Wist je dat?

 • Curaçao veel verschillende strandjes heeft?
 • Je op Curaçao eerst moet betalen, voordat je kunt tanken?
 • Er veel gezellige Happy Hours zijn?
 • Je hier gewoon alle Nederlandse producten kunt kopen? Denk hierbij aan pindakaas en drop.

Onderwerpen:
,