Heimwee tijdens je stage in het buitenland

4 Tips om zonder heimwee jouw buitenlandstage door te komen

Je hebt veel zin om te vertrekken en jouw buitenlandervaring te laten beginnen, maar één ding staat je nog in de weg: heimwee. Of: je bent al een paar weken op jouw droombestemming maar toch verlang je soms naar huis. Dit is heel normaal en kan iedereen overkomen. Wij hebben voor jou 4 tips waar mee je jouw heimwee tijdens jouw stage een stukje dragelijker kan maken! 

Tip 1: Houd contact

Het is ten eerste belangrijk om contact te houden met jouw familie en vrienden als je in het buitenland zit. Ondanks dat je het waarschijnlijk druk hebt met jouw stage en daarnaast leuke dingen doet met nieuwe vrienden, is dit contact alsnog belangrijk. Ook kan een tijdsverschil hier in de weg zitten. Spreek met jezelf een bepaalde routine af, bijvoorbeeld dat je wekelijks facetimet met je ouders en af en toe je vrienden spreekt via WhatsApp door middel van bijvoorbeeld een spraakmemo waarin je elkaar op de hoogte houdt van je week en belangrijke gebeurtenissen. Zo kan je deze eventueel nog terugluisteren wanneer je in een dipje zit. 

Tip 2: Neem herinneringen of foto’s mee 

Daarnaast is het ook erg handig om foto’s of andere herinneringen mee te nemen tijdens jouw buitenlandstage. Grotendeels zal je mensen om je heen hebben (op stage en in je studentencomplex), maar er zullen ook momenten zijn dat je even alleen bent. Op zulke momenten kun je verlangen naar thuis en daarom is het goed om leuke herinneringen op te halen en te kijken naar foto’s van jouw geliefden. Een goede tip hiervoor is om iets fysieks te hebben zodat je dit bijvoorbeeld kan meedragen in je tas. 

Tip 3: Praat erover 

Ook is het belangrijk om jouw heimwee niet weg te stoppen maar er juist openlijk over te praten. Dit kan je doen met bijvoorbeeld jouw kamer- of huisgenoten of nieuwe mensen die je hebt leren kennen. Zij zullen zich waarschijnlijk herkennen in jouw verhaal omdat zij hetzelfde doormaken. Praten lucht op en je zal je na een goed gesprek vast en zeker beter voelen hierover! Mocht jouw heimwee impact hebben op jouw stage en stagewerkzaamheden, dan is het ook raadzaam om jouw stagebegeleider hierover in te lichten. Die zal dan zeker begrijpen waarom je wat afwezig reageert! 

Daarnaast lucht het ook altijd op om vrienden of familie te informeren over je gevoel van heimwee. Ze zullen je vast geruststellen en oppeppen!

Tip 4: Focus op andere dingen 

Jouw stagetijd is een tijd die zo voorbijvliegt en voor je het weet ben je weer in Nederland bij al jouw familie en vrienden. Koester deze tijd! Zodra jij verdrietig bent omdat je naar huis wil, kan je nagaan wat voor leuke dingen je al hebt meegemaakt.

Misschien heb je nog een bucketlist van activiteiten op jouw bestemming die je wil afvinken voordat je weggaat. Koop de tickets en plan deze activiteiten in! Zodra je dit gedaan hebt, zul je merken dat je geen eens meer tijd hebt om heimwee te hebben. Omdat je optimaal wil genieten van jouw tijd op de bestemming en de tijd voorbij vliegt!

Hopelijk heb je aan deze tips genoeg handvaten om jouw heimwee aan te kunnen tijdens jouw stage in het buitenland. Mocht het toch erg lastig zijn na het proberen van de tips, dan zijn wij van Stage Mundo of jouw contactpersoon in het land er ook om jou te helpen! Stuur ons gerust een berichtje om jouw hart te luchten en dan zoeken we samen naar een oplossing!

Maar bedenk je altijd, heimwee is een heel normaal gevoel. dat bijna alle studenten die op stage gaan in het buitenland in het begin of ergens tijdens hun stagetijd zullen ervaren! Het is volkomen normaal en gaat snel weer voorbij of over.

Heimwee tijdens je stage in het buitenland
Onderwerpen:
,